BOŞANMA SONRASINDA MAL PAYLAŞIMI DAVALARI


İÇERİK


1-Mal Rejimi (Mal Paylaşımı) Nedir?

2-Mal Rejimi Ne Zaman Sona Erer?

3-Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?

4-Mal Rejiminde Mirasın Paylaşımı Durumu Nedir?

5-Boşanma Avukatı’nın Mal Rejimi Davasında Önemi Nedir?

6-Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi

7-Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

8-Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?



Mal Rejimi (Mal Paylaşımı) Nedir?


Mal rejimi davası, evliliği sona erdirmek isteyen kişiler adına süreç açısından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Mal paylaşımı davası,eşlerin ortak veya ayrı ayrı edindiği malları ve ekonomik değerleri kapsadığı için her geçen gün önem kazanmaktadır. Evlilik birliğinin sonlanması halinde taraflar arasındaki mali ilişkinin hukuken nasıl olacağı mal rejimi davası ile belirlenir.


Mal Rejimi Ne Zaman Sona Erer?


Taraflar arasında mal rejimi, boşanma davasının açıldığı tarihte eşlerin arasındaki mevcut mal rejimi sona erecektir. Boşanan tarafların mal paylaşımına yönelik tüm alacak ve borçları bu tarih esas alınarak hesaplanır.


Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?


Mal rejimi davasının görülebilmesi için öncelikli olarak mevcut evliliğin sona ermesi ve bu kararın kesinleşmesi zorunludur. Mal paylaşımı için boşanma davasından ayrı olarak başka bir davanın ikame edilmesi ve boşanma davası sonuçlanana kadar bu davanın bekletici mesele yapılması gerekmektedir. Eşlerin edinmiş oldukları mallar taraflardan birinin üzerine kayıtlı olduğu durumlarda bu mallara tedbir koyulması için mal rejimi davasının açılması zorunlu olması nedeniyle boşanma davası kesinleşmeden de mal rejimine yönelik dava açılması gerekmektedir. Eğer eşlerin birbirinden mal kaçırma durumu yoksa boşanma davasının sonuçlanması beklenmelidir. Mal rejimi davası devam ederken eşin mal kaçırmasını önlemek ve herhangi bir hak kaybına uğramamak adına da çeşitli hukuki yollara başvurulmalıdır.


Mal Rejiminde Mirasın Paylaşımı Durumu Nedir?


Mal rejimi davalarında önemli iki husus vardır. Bunlar kişisel mal varlığı ve edinilmiş mal varlığıdır. Kişisel mallar mal paylaşımına konu edilemezler. Taraflardan birinin miras hakkı, kişisel mal varlığı içerisinde olduğu için paylaşıma konu edilemezler.


Boşanma Avukatı’nın Mal Rejimi Davasında Önemi Nedir?


Boşanma davaları ve mal rejimi davaları teknik hesaplama ve yargılama da alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak hak kaybına uğrama ihtimalini oldukça ortadan kaldıracağı için davanızı bir avukat yardımıyla yürütmek gerkmektedir. Bu nedenle tüm müvekkillerimize ve okurlarımıza bu tip davların kesinlikle bir boşanma avukatıla çalışmalarını ve hak kayıplarından etkilenmeyecek şekilde profesyonel bir yardım almalarını tavsiye ediyoruz.


Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi


Mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır.


Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme


Boşanmada Mal Rejimi Davası Görevli Mahkeme: Boşanma halinde eşler arasında görülecek mal paylaşımı davasına bakmaya, Aile Mahkemesi görevlidir. Bu durum resen gözetilmekte olup yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilmektedir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Yetkili Mahkeme: Yargılama aşamasında yetki davanın hangi il ve ilçede açılacağının belirlenmesidir.

Eşlerden birinin ölümü nedeniyle mal rejimi sona ermiş ise, ölenin son ikametgahı mahkemesi boşanmada mal paylaşımı davasına bakmakla yetkilidir. Boşanam davasına bakan mahkeme mal rejimi davasına da bakmakla yetkilidir. Davalı eşin ikametgah adresi ise genel yetkili mahkemedir.


Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?


Anlaşmalı boşanmada protokol tarafların istek ve arzularına göre hazırlanır. Taraflar mal varlıklarının paylaşımınıda bu protokolde özgürce düzenleyebilirler. Eşler, anlaşmalı boşanma protokolüyle malları isterse yine yarı yarıya paylaşabilir veya başka bir oran belirleyebilir. Eşlerden biri protokolle mal paylaşımına dair tüm haklarından feragat edebilir.

Anlaşmalı boşanma protokolü ile mal paylaşımı davası açmaktan feragat edilecekse, feragat beyanı protokole açıkça yazılmalıdır. Ancak anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların mal paylaşımını yaptıklarına dair açık bir beyanı yoksa boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren başlayan 10 yıllık dava zamanaşımı süresinde mal rejimi davası açabilirler.